Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Zywkłe kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kotleciki na obiad - zwykłe mielone

Zywkłe kotlety mielone

Składniki:

Zywkłe kotlety mielone

 

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 150 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerstwa bułka
  • mała cebula
  • 1 szt jaja
  • pieprz
  • Sól
  • olej do smażenia
  • 250 ml mleka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Zywkłe kotlety mielone
czerstwą bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Do miski przekładamy mięsa mielone, dodajemy bułkę, dodajemy jajko i przyprawy - sól i pieprz oraz posiekaną cebulę. Całość wyrabiamy na jednolitą mięsną masę kotletową. Dodajemy po trochu bułki tartej by masa nie była zbyt lekka. Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.