Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Arancini z pastą bazyliowo-serową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Arancini to niezwykle syty włoski przysmak podawany z różnymi nadzieniami. Danie jest kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na tak pyszną przekąskę. W mojej wersji arancini nadziane sa pastą bazyliowo-serową.

Arancini z pastą bazyliowo-serową

Składniki:

Arancini z pastą bazyliowo-serową

 

  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 4 szalotki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • Bułka tarta
  • 4 duże garści bazylii
  • 10 dag sera mozzarella (żółta)
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano

Sposób przygotowania:

Arancini z pastą bazyliowo-serową
Szalotkę siekamy drobno, podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż i podsmażamy razem ok.3 minuty. Następnie dodajemy białe wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Porcjami wlewamy bulion - czekamy, aż ryż wchłonie poprzednią porcję. Dodajemy parmezan, sól, pieprz, oregano. Odstawiamy do schłodzenia.

Bazylię kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy na tarce. Łączymy bazylię i ser, rozgniatamy widelcem.

Z zimnego risotto formujemy kuleczki - środek wypełniamy farszem, formujemy w dłoniach, obtaczamy w bułce tartej.

W garnku rozgrzewamy olej. Kuleczki wrzucamy na głęboki olej, smażymy, aż lekko zbrazowieją. Wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.