Sposób przygotowania:
Arancini z tuńczykiem i szpinakiemprzygotowanie:
Ryż przesmażamy na maśle. Następnie zalewamy 1/3 bulionu i przykrywamy, aż ryż wypije wodę. Mieszamy. Powtarzamy czynność, aż ryż wchłonie cały bulion. Potem jeszcze chwilę całość smażymy bez przykrycia na patelni. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Przesmażamy na oliwie 2 drobno posiekane w kostkę cebulki i czosnek. Dodajemy przecier. Całość mieszamy, dodajemy 200 ml wody.
Doprawiamy papryką, bazylią, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę
Szpinak blanszujemy na maśle, następnie siekamy i studzimy. Łączymy z wystudzonym ryżem i ¼ szklanki startej mozzarelli. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, palcem robimy dziurkę i wkładamy kawałki odsączonego tuńczyka oraz małą kostkę mozzarelli. „Zalepiamy” dziurkę w kulce odrobiną ryżu.
Jajko mieszamy z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zanurzamy kulki w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.