Babka Jogurtowa - super prosta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga znajomości miar i wag. Wszystko odmierza się kubkiem po jogurcie. Ciasto zawsze się udaje.

Babka Jogurtowa - super prosta

Składniki:

Babka Jogurtowa - super prosta

 

  • kubek jogurtu naturalnego (ok 150g)
  • olej roślinny
  • mąka tortowa
  • 3 jajka
  • cukier
  • proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki
  • cukier waniliowy / dowolny aromat do ciast
  • szczypta soli
  • odrobinę margaryny do wysmarowania blachy

 

  • Do ozdoby do wyboru:
  • cukier puder
  • czekolada
  • płatki migdałowe (do posypania na czekoladę)

 

Sposób przygotowania:

Babka Jogurtowa - super prosta
Najważniejszą rzeczą jest KUBEK po jogurcie! To nim wszystko odmierzamy. Do miski wrzucamy jogurt naturalny a kubka używamy jako miarki do pozostałych produktów. Tak więc wsypujemy: 3 kubki mąki, 1,5 kubka cukru, 1 kubek oleju i jajka. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli do smaku. Dodojamy cukier waniliowy lub dowolny aromat (osobiście najbardziej lubię migdałowy). Wszystko razem mieszamy lub miksujemy (ok 5min). Kiedy ciasto jest gładkie i wszystkie składniki się połączyły wlewamy masę do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45-55min. Proponuję po 45min sprawdzić ciasto patyczkiem czy już się upiekło bo to zależy od piekarnika. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na deskę, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą i obsypujemy czym kto lubi (płatkami migdałowymi, kokosem). Życzę smacznego!