k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Babka marchewkowa na żurze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Żur i ciasto? A jednak, ciasto pyszne i proste w wykonaniu. Warto wypróbować przed świętami, bo może się okazać, że już nigdy nie zrobicie świąt bez niego ;)

Babka marchewkowa na żurze

Składniki:

Babka marchewkowa na żurze

 

  • 1 szkl zakwasu na żur,
  • 3/4 szkl roztopionego masła (ostudzonego),
  • 3/4 szkl oleju,
  • 2,5 szkl mąki pełnoziarnistej,
  • 1,5 szkl cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 3 jajka,
  • 2 szkl drobno startej marchwi,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody.

Sposób przygotowania:

Babka marchewkowa na żurze
W dużej misce mieszamy zakwas, masło, olej i mąkę, przykrywamy i zostawiamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, natłuszczamy formę do pieczenia babek. Do zakwasu dodajemy cukier, esencję waniliową. Mieszamy dokładnie mikserem na wolnych obrotach, zwiększamy obroty na średnie i dodajemy po jednym jajku na raz. Dodajemy przyprawy, sodę, dokładnie łączymy i dodajemy marchewkę. Przekładamy do foremki i pieczemy 40-50 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy w środku ciasto jest upieczone. Jeżeli nie to dajemy mu jeszcze kilka minut. Zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia i wyjmujemy na kratkę, aby ciasto ostygnęło całkowicie.