Sposób przygotowania:
Babka marchewkowa 4
Marchew dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do sporego naczynia wbijamy 6 jajek i miksujemy aż zrobi się jednolita masa. Dolewamy 250ml oleju i startą marchew po czym ponownie miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy odważoną mąkę i dodajemy cukier. Ponownie miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Dodajemy kolejno proszek do pieczenia, sodę, sproszkowany cynamon. Z pomarańczy lub mandarynek wyciskamy sok, najlepiej bezpośrednio do masy, tak by dostały się do niej również drobne cząstki miąższu. Wrzucamy rodzynki i ponownie miksujemy. Przygotowaną masę wlewamy do uprzednio natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą okrągłej formy z kominkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60minut w temperaturze 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy naszą babkę z formy i kładziemy na papierową serwetkę by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Po wystygnięciu obsypujemy babkę cukrem pudrem.