IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Babka marchewkowa 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mokra, puszysta babka marchewkowa z aromatem cynamonu.

Babka marchewkowa 4

Składniki:

Babka marchewkowa 4

 

 

  • Cukier puder do dekoracji.

 

  • Margaryna do pieczenia i bułka tarta do przygotowania formy.

Sposób przygotowania:

Babka marchewkowa 4
Marchew dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Do sporego naczynia wbijamy 6 jajek i miksujemy aż zrobi się jednolita masa. Dolewamy 250ml oleju i startą marchew po czym ponownie miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy odważoną mąkę i dodajemy cukier. Ponownie miksujemy aż wszystko ładnie się połączy. Dodajemy kolejno proszek do pieczenia, sodę, sproszkowany cynamon. Z pomarańczy lub mandarynek wyciskamy sok, najlepiej bezpośrednio do masy, tak by dostały się do niej również drobne cząstki miąższu. Wrzucamy rodzynki i ponownie miksujemy. Przygotowaną masę wlewamy do uprzednio natłuszczonej margaryną i obsypanej bułką tartą okrągłej formy z kominkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60minut w temperaturze 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy naszą babkę z formy i kładziemy na papierową serwetkę by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Po wystygnięciu obsypujemy babkę cukrem pudrem.