LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Babka z kaszy i ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały pomysł na tani obiad.

Babka z kaszy i ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z kaszy i ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Babka z kaszy i ziemniaków
Kaszę zalewamy wrzącą wodą do napęcznienia. Ziemniaki starannie tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę. W makutrze lub mikserem ucieramy ziemniaki z kaszą, masłem i żółtkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek i posiekanym koperkiem. Masę wykładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach. Podajemy z kwaśną śmietaną lub topionym masłem.
Babka z kaszy i ziemniaków
Przygotowanie kaszy jęczmiennej do babki.
Babka z kaszy i ziemniaków
Przygotowanie ziemniaków do babki z kaszy.
Babka z kaszy i ziemniaków
Miksowanie ziemniaków z kaszą, masłem i żółtkami.
Babka z kaszy i ziemniaków
Wylanie i pieczenie masy ziemniaczanej z kaszą.