reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do bajaderek możecie wykorzystać resztki różnych ciast i herbatników- u nas w domu rodzinnym zawsze były to jednak ciasta bez owoców i bez kremów.

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku

Składniki:

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku

 

  • Składniki na 40 szt.

 

  • 300g ciasta

 

 

 

  • 1/4 szklanki cukru

 

  • 100g gorzkiej czekolady

 

  • 2 łyżki kakao ( u mnie z wiatrakiem)

 

 

  • 2 łyżki kremu czekoladowego ( nutella lub inny)

 

 

  • Polewa:

 

  • 100 g gorzkiej czekolady

 

 

  • 3-4 łyżki cukru

 

 

  • dodatkowo

 

  • około 150 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku

przygotowanie

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku
ciasto wystarczy rozkruszyć w dłoniach lub zetrzeć na tarce

Ciasto ścieramy na tarce lub rozkruszamy.

Orzechy drobno siekamy.

Mało, mleko, czekoladę,cukier i kakao mieszając zagotowujemy i lekko studzimy.

ciasto

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku
ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie i na tym etapie można je jeszcze dosłodzić

Do ciasta dodajemy przestudzoną masę czekoladową i resztę składników- ręcznie wyrabiamy na jednolitą masę.

Z wyrobionego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

formowanie kuleczek

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku
z calego ciasta formujemy nie wielkie kuleczki

Do ciasta dodajemy przestudzoną masę czekoladową i resztę składników- ręcznie wyrabiamy na jednolitą masę.

Z wyrobionego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

polewa

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku
składniki na polewę cały czas mieszamy inaczej moze sie przypalić

Przygotowujemy polewę:

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

bajaderki

Bajaderki - pyszne trufelki z odzysku
Bajaderki najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku i w lodówce

W polewie zanurzamy kuleczki- lekko odsączamy i obtaczamy w wiórkach


Bajaderki przechowujemy w lodówce:)