alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Bajgle tureckie - simit

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca.

Bajgle tureckie - simit Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bajgle tureckie - simit

 

 

Sposób przygotowania:

Bajgle tureckie - simit
Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Bajgle tureckie - simit
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 czesci.
Bajgle tureckie - simit
Z ciasta uformować wałek i zwinąć na pół.
Bajgle tureckie - simit
Zwinięty wałek skręcić i uformowac bajgla.
Bajgle tureckie - simit
Bajgle po upieczeniu wyjąć i przełożyć na metalową kratkę.

Tagi:

jajko jajka