Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Bakłażan faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robi się go dość szybko, do środka można włożyć dosłownie wszystko na co Wam przyjdzie ochota.

Bakłażan faszerowany

Składniki:

Bakłażan faszerowany

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażan faszerowany
Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy środek pozostawiając około 1 cm miąszu licząc od skórki. Solidnie solimy( około 1,5 łyżeczki soli na jedną połówkę) i odstawiamy na 20 min., aby "wypocił" goryczkę. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Listki bazylii siekamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do pomidorów. Polewamy oliwą (około dwóch łyżek), posypujemy połową łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu (można użyć czarnego), mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Bakłażana płuczemy, napełniamy farszem. Kładziemy na folii aluminiowej i owijamy, formując "koszyczki", tak, aby ścianki były owinięte folią, a wierzch z farszem otwarty. Wstawiamy do piekarnika na 20 min.jeżeli bakłażan jest mały, na 25 do 30min. jeżeli kupiliście większego. Smacznego!