MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Banoffee z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Słynne ciasteczko z orzechową masą kajmakową i kawałkami orzechów

Banoffee z orzechami

Składniki:

Banoffee z orzechami

 

  • 200g masła
  • 200g herbatników maślanych
  • 800g masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 100g orzechów włoskich
  • 2-3 banany
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • polewa czekoladowa / tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Banoffee z orzechami
Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w rękach. Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając. Wkładamy do lodówki by spód zastygł. Banany kroimy w plastry. Na herbatnikowy spód nakładamy równomiernie ok 200g krówki, następnie banany, i przykrywamy resztą masy krówkowej. Śmietanę ubijamy z cukrem. Gotową nakładamy na ciasto. Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej, gdy trochę ostygnie, polewamy nią bitą śmietanę.

Tagi:

czekolada