Hipa73

Hipa73

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Basia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

polecam bardzo serdecznie ten przepis na Basie,jest prosty,i pyszny,ciasto robi sie szybko.,bedzie uciecha dla wszystkich amatorow Basi

Basia

Składniki:

Basia

 

  • 250 gr sereka Mascarpone
  • 250 ml smietany 18%
  • 3 lyzki maki
  • 2 i pol lyzki cukru pudru
  • 1 fix do bitej smietany
  • 4 jajka
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • 4 lyzki cukru
  • 1 lyzka kakao
  • lyzka kawy rozpuszczalnej
  • 2 lyzki alkocholu,bardzo dobry jest rum,ale moze byc wodka lub spirytus
  • gorzka czekolade

Sposób przygotowania:

Basia
Ubijamy bialka na sztywna piane,nastepnie dodajemy zoltka i 4 lyzki cukru,nadal ubijamy.Nastepnie w osbnym naczyniu mieszamy przesiana make z kakaem i proszkiem do pieczenia.
dodajemy to do jajek i mieszamy powoli lopatka silikonowa lub drewniana lyzka.Kiedy ciasto bedzie juz dobrze wymieszane wlewamy je do wysmarowaniej wczesniej i posypanej maka formy-najlepiej prostakatnej.Pieczemy w 170° okolo 20 min.
Upieczone ciasto odsawiamy na bok do ostygniecia.
w tym czasie ubijamy smietane na sztywno wraz z dodatkiem Fixu.Kiedy smietana jest juz dobrze ubita dodajemy cukier i serek mascarpone,znowu dobrze miksujemy.Kiedy ciasto jest juz wystygniete,w malej filizance mieszamy kawe z alkocholem i lyzka letniej wody.dobrze mieszamy i nastepnie skrapiamy dosyc dobrze tym rozczynem ciasto..Nastepnie nakladamy krem.Osobno trzemy czekolade na drobnych dziurkach i posypujemy nia wierzch.
Zeby smietana nam sie dobrze ubila nalezy ja wsadzic duzo wczesniej do lodowki,czym zimniejsza tym lepiej.

SMACZNEGO!!!