Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Befsztyk wołowy - mielony smażony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo proste danie – jego jakość zależy od jakości użytego mięsa .

Befsztyk  wołowy - mielony smażony

Składniki:

Befsztyk wołowy - mielony smażony

 

  • 30 dag zmielonej polędwicy wołowej
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Befsztyk wołowy - mielony smażony
Mięso zmielone doprawić pieprzem i solą zmieszać z żółtkiem i łyżką wody . Uformować 2 owalne befsztyki , oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron ( ok. 4 minuty z każdej strony ) .Stopień wysmażenia zależy od indywidualnego upodobania .Jeśli ktoś lubi befsztyki krwiste -smaży krócej , jeśli przeciwnie - dłużej .Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ). Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.