Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 272]

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna i krucha beza obłożona kremem mascarpone z dodatkiem likieru adwokat, do tego wspaniałe, świeże, sezonowe owoce z przewagą czerwoną porzeczek których kwaskowatość idealnie przełamuje słodycz ciasta i kremu. Niebo na talerzu!

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym

Beza:

  • 8 białek z jaj klasy M (w temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru białego
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Krem:

  • 350 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30% mocno schłodzonej
  • 1/4 szklanki likieru adwokat
  • 2 łyżki cukru pudru

Owoce:

Sposób przygotowania:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym

Rozpoczęcie ubiajnia białek:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym
Białka w trakcie ubijania na sztywną pianę

Białka zacząć ubijać na pianę.

Ubijanie białek na sztywną pianę:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym
Białka ubite z cukrem, sokiem i skrobią na sztywną pianę

Gdy zaczną się pienić stopniowo, łyżka po łyżce cały czas ubijając dodawać cukier (zanim dodacie następną łyżkę cukru poprzednia musi całkowicie się rozpuścić). Tak postępować do powstania sztywnej piany. Następnie wlać sok z cytryny cały czas miksując, później skrobię i zmiksować.

Okrąg do bezy:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym
Okrąg na który należy wylać ubite białka

Na blaszce wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Od tradycyjnego talerza obiadowego odrysować okrąg.

Pieczenie bezy:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym
Gotowa beza przed upieczeniem w piekarniku

Ubite białka stopniowo wylewać po środku okręgu, wyrównać. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piec 40 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i suszyć bezę przez półtorej godziny. Wystudzić całkowicie w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie kremu i obkładanie bezy:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym
Beza obłożona kremem mascarpone z likierem adwokat

Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.

Do ubitej stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Na końcu wlać likier i zmiksować. Zimną bezę przełożoną na talerz lub paterę obłożyć dokładnie kremem za pomocą szpatułki również po bokach.

Kończenie deseru:

Beza z owocami lata i kremem adwokatowym
Gotowa beza z kremem i owocami lata- porzeczkami, poziomkami i malinami

Porzeczki obrać z szypułek, umyć na sicie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Maliny i poziomki również umyć i osuszyć. Boki bezy udekorować porzeczkami. Wierzch bezy również posypać porzeczkami, obłożyć malinami i poziomkami według uznania. Włożyć na 20 minut do lodówki aby krem lekko stężał i podawać. Smacznego!

Tagi:

beza ciastka