suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Bezowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam bezowe mini torciki z owocami, 6 sztuk.

Bezowa rozkosz

Składniki:

Bezowa rozkosz

 

  • Masa bezowa:
  • 3 białka;
  • 10 dag cukru;
  • 10 dag cukru pudru;
  • 1 łyżka octu.
  • Krem:
  • 6 listków czerwonej żelatyny;
  • 50 gad owoców borówki amerykańskiej;
  • 2 torebki cukru waniliowego;
  • 15 gad cukru;
  • 20 ml rumu;
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

Bezowa rozkosz
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i octem, następnie posypujemy cukrem pudrem, lekko mieszamy na jednolitą masę. Napełniamy masą szpryckę z gwiaździstą końcówką i na papierze do pieczenia wyciskamy 6 placuszków o średnicy ok 10 cm, pozostałą część masy małymi porcjami wyciskamy wokół brzegów placuszków. Pieczemy w tem 85oC w lekko uchylonym piekarniku przez 2-3 godziny.
W tym czasie przygotowujemy krem: żelatynę moczymy przez 10 min w zimnej wodzie, borówki myjemy, zostawiamy kilka sztuk to przybrania, resztę rozgniatamy z cukrem, cukrem waniliowym, rumem(można go zastąpić sokiem z cytryny). Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy z masą owocową.Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z masą i odstawiamy do schłodzenia. Na koniec rozłożyć masę na torciki i przybrać pozostałymi owocami .