Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 161]

Biały barszcz na serwatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z domowego twarożku została serwatka. Znowu recycling. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz.

Biały barszcz na serwatce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biały barszcz na serwatce

  • wędzonka - żebra wieprzowe wędzone z mięsem - ok. 20 dag
  • boczek wędzony - ok. 20 dag
  • biała kiełbasa - ok. 20 dag
  • serwatka - ok. 1,5 l
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Biały barszcz na serwatce

Z wędzonych żeber odkrój tyle mięsa, ile się da. Pokrój w kostkę razem z boczkiem i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kości z wędzonych żeber zalej ok. trzema szklankami wody i gotuj ok. 15 - 20 minut. Wyjmij kości i obierz resztę mięsa. Wrzuć je na powrót do wywaru, dodaj przesmażoną wędzonkę z cebulką, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz majeranek. Możesz jeszcze łyżką wywaru zalać na patelni to, co przywarło do dna - tzw. "smak". Zagotuj, zdrap drewnianą łyżką i wlej do wywaru. Zagotuj, dodaj serwatkę i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Dopraw do smaku (ja nie musiałem). Podawaj z jajkiem na twardo i ewentualnie z pieczywem. Można również razem z serwatką dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, zupa będzie bardziej treściwa.