Strona główna Biały barszcz na serwatce

Biały barszcz na serwatce

Wiech

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 2
Biały barszcz na serwatce
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Z domowego twarożku została serwatka. Znowu recycling. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz.


trudność: łatwe
czas:

Biały barszcz na serwatce - SKŁADNIKI:

  • wędzonka - żebra wieprzowe wędzone z mięsem - ok. 20 dag
  • boczek wędzony - ok. 20 dag
  • biała kiełbasa - ok. 20 dag
  • serwatka - ok. 1,5 l
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka majeranku

Biały barszcz na serwatce - PRZYGOTOWANIE:

Z wędzonych żeber odkrój tyle mięsa, ile się da. Pokrój w kostkę razem z boczkiem i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kości z wędzonych żeber zalej ok. trzema szklankami wody i gotuj ok. 15 - 20 minut. Wyjmij kości i obierz resztę mięsa. Wrzuć je na powrót do wywaru, dodaj przesmażoną wędzonkę z cebulką, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz majeranek. Możesz jeszcze łyżką wywaru zalać na patelni to, co przywarło do dna - tzw. "smak". Zagotuj, zdrap drewnianą łyżką i wlej do wywaru. Zagotuj, dodaj serwatkę i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Dopraw do smaku (ja nie musiałem). Podawaj z jajkiem na twardo i ewentualnie z pieczywem. Można również razem z serwatką dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, zupa będzie bardziej treściwa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały barszcz na serwatce (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa

2013-09-04 15:38
Oj jakie pyszności, uwielbiam :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wiech

Wiech

2013-09-04 15:42
polecam, polecam... :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek w chlebie Miseczki chlebowe na kefirze Owsiany zakwas na żurek
Żurek z ziemniakami i kiełbasą Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem Zupa chrzanowa z jajkiem
Żurek z kiełbasą Żurek z białą kiełbasą Żur z pieczoną kiełbasą
 Żurek na wywarze mięsno-grzybowym Żurek imbirowy z białą kiełbasą Żurek z pieczarkami i pulpecikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane