Strona główna Biały barszcz na serwatce

Biały barszcz na serwatce

Wiech offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 2
Biały barszcz na serwatce
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Z domowego twarożku została serwatka. Znowu recycling. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz.


trudność: łatwe
czas:

Biały barszcz na serwatce - SKŁADNIKI:

  • wędzonka - żebra wieprzowe wędzone z mięsem - ok. 20 dag
  • boczek wędzony - ok. 20 dag
  • biała kiełbasa - ok. 20 dag
  • serwatka - ok. 1,5 l
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka majeranku

Biały barszcz na serwatce - PRZYGOTOWANIE:

Z wędzonych żeber odkrój tyle mięsa, ile się da. Pokrój w kostkę razem z boczkiem i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kości z wędzonych żeber zalej ok. trzema szklankami wody i gotuj ok. 15 - 20 minut. Wyjmij kości i obierz resztę mięsa. Wrzuć je na powrót do wywaru, dodaj przesmażoną wędzonkę z cebulką, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz majeranek. Możesz jeszcze łyżką wywaru zalać na patelni to, co przywarło do dna - tzw. "smak". Zagotuj, zdrap drewnianą łyżką i wlej do wywaru. Zagotuj, dodaj serwatkę i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Dopraw do smaku (ja nie musiałem). Podawaj z jajkiem na twardo i ewentualnie z pieczywem. Można również razem z serwatką dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, zupa będzie bardziej treściwa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały barszcz na serwatce (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-09-04 15:38
Oj jakie pyszności, uwielbiam :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wiech

Wiech
offline

2013-09-04 15:42
polecam, polecam... :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami Wyposzczony żurek
Żurek na golonce Żurek z koperkiem  Żurek w chlebku
A'la żurek bez zakwasu Żurek dla wegetarianina  Żurek na białej kiełbasie z warzywami
Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków Żurek wielkanocny

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane