Strona główna Biały barszcz na serwatce

Biały barszcz na serwatce

Wiech - Przepis na: Biały barszcz na serwatce offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Biały barszcz na serwatce
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Z domowego twarożku została serwatka. Znowu recycling. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz.


trudność: łatwe
czas:

Biały barszcz na serwatce - SKŁADNIKI:

  • wędzonka - żebra wieprzowe wędzone z mięsem - ok. 20 dag
  • boczek wędzony - ok. 20 dag
  • biała kiełbasa - ok. 20 dag
  • serwatka - ok. 1,5 l
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka majeranku

Biały barszcz na serwatce - PRZYGOTOWANIE:

Z wędzonych żeber odkrój tyle mięsa, ile się da. Pokrój w kostkę razem z boczkiem i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kości z wędzonych żeber zalej ok. trzema szklankami wody i gotuj ok. 15 - 20 minut. Wyjmij kości i obierz resztę mięsa. Wrzuć je na powrót do wywaru, dodaj przesmażoną wędzonkę z cebulką, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz majeranek. Możesz jeszcze łyżką wywaru zalać na patelni to, co przywarło do dna - tzw. "smak". Zagotuj, zdrap drewnianą łyżką i wlej do wywaru. Zagotuj, dodaj serwatkę i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Dopraw do smaku (ja nie musiałem). Podawaj z jajkiem na twardo i ewentualnie z pieczywem. Można również razem z serwatką dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, zupa będzie bardziej treściwa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały barszcz na serwatce (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-09-04 15:38
Oj jakie pyszności, uwielbiam :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wiech

Wiech
offline

2013-09-04 15:42
polecam, polecam... :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żurek na golonce Żurek z koperkiem  Żurek w chlebku
A'la żurek bez zakwasu Żurek dla wegetarianina  Żurek na białej kiełbasie z warzywami
Żurek na białej kiełbasie Żurek na białej kiełbasce kwaszony wodą z ogórków Żurek wielkanocny
Zakwas na żurek Żur Eli z kaszą jęczmienną Żurek na domowym zakwasie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane