Strona główna Biały barszcz na serwatce

Biały barszcz na serwatce

Wiech

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 161
zdjęcia: 1 z 2
Biały barszcz na serwatce
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Z domowego twarożku została serwatka. Znowu recycling. Zainspirowany przepisem z bloga "Paszczak gotuje" zrobiłem biały barszcz.


trudność: łatwe
czas:

Biały barszcz na serwatce - SKŁADNIKI:

  • wędzonka - żebra wieprzowe wędzone z mięsem - ok. 20 dag
  • boczek wędzony - ok. 20 dag
  • biała kiełbasa - ok. 20 dag
  • serwatka - ok. 1,5 l
  • 3 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka majeranku

Biały barszcz na serwatce - PRZYGOTOWANIE:

Z wędzonych żeber odkrój tyle mięsa, ile się da. Pokrój w kostkę razem z boczkiem i podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę. Kości z wędzonych żeber zalej ok. trzema szklankami wody i gotuj ok. 15 - 20 minut. Wyjmij kości i obierz resztę mięsa. Wrzuć je na powrót do wywaru, dodaj przesmażoną wędzonkę z cebulką, pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zgnieciony i posiekany czosnek oraz majeranek. Możesz jeszcze łyżką wywaru zalać na patelni to, co przywarło do dna - tzw. "smak". Zagotuj, zdrap drewnianą łyżką i wlej do wywaru. Zagotuj, dodaj serwatkę i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut. Dopraw do smaku (ja nie musiałem). Podawaj z jajkiem na twardo i ewentualnie z pieczywem. Można również razem z serwatką dodać 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, zupa będzie bardziej treściwa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały barszcz na serwatce (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa

2013-09-04 15:38
Oj jakie pyszności, uwielbiam :)
Skomentuj
Oceń:
0
Wiech

Wiech

2013-09-04 15:42
polecam, polecam... :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Żury
Żur na wędzonce Żurek w chlebie mieszanym Żurek z nutą chrzanu
Zakwas na żur na mące razowej pszennej Żurek w chlebie Miseczki chlebowe na kefirze
Owsiany zakwas na żurek Żurek z ziemniakami i kiełbasą Żurek na wędzonce ze smażoną cebulą i majerankiem
Zupa chrzanowa z jajkiem Żurek z kiełbasą Żurek z białą kiełbasą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?