Biszkopt makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny biszkopt makowcowy

Biszkopt makowy

Składniki:

Biszkopt makowy

 

  • Składniki:
  • 20 dag maku
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • Lukier:
  • 1 1/2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt makowy
Przygotowanie:
Mak sparzyć,osączyć,przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Mak utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka i tartą bułkę.Wlać olejek migdałowy,dodać sztywno ubita pianę i delikatnie wymieszać.Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i piec w temperaturze 180s.c.około 30 minut.Przyrządzić lukier: utrzeć białka z cukrem na gęstą masę i przyprawić olejkiem migdałowym.Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy i polukrować.