-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Biszkopt pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczny biszkopt z pianką śmietankową i galaretką. Bardzo łatwy przepis na pyszne ciasto!

Biszkopt pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt pod pierzynką

 

  • 1. Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 30 dag mąki tortowej
  • 25 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • torebka proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • bułka tarta i masło do przygotowania tortownicy

 

  • 2. Składniki na piankę - pierzynkę:
  • słodka śmietana 30%
  • galaretka pomarańczowa
  • galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt pod pierzynką
Żółtka lekko spieniamy, następnie dodajemy pół szklanki gorącej wody i przez chwilę ubijamy, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy aż masa stanie się puszysta i gęsta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Do ubitej masy z żółtek i cukru dodajemy porcjami, na przemian, mąkę z proszkiem oraz ubitą na sztywno pianę z białek delikatnie wszystko mieszając. Ciasto wylewamy natychmiast do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Ciasto należy piec w średnio gorącym piekarniku. W tym czasie przygotowujemy obie galaretki według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Śmietankę ubijamy na delikatną masę (nie słodzimy jej!) z dodatkiem lekko tężejącej galaretki pomarańczowej. Biszkopt po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na płasko. Na biszkopt przelewamy ubitą śmietankę z galaretką, a następnie polewamy tężejącą galaretką truskawkową. Można oczywiście na śmietanę dodać owoce bądź bakalie według uznania. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów bądź polewamy polewą. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca aby pianka i galaretka stężały. Smacznego!
Biszkopt pod pierzynką
Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na płasko.
Biszkopt pod pierzynką
Śmietankę z galaretką pomarańczową ubijamy na puszystą masę.
Biszkopt pod pierzynką
Biszkopt smarujemy pianką ze śmietanki oraz tężejącą galaretką.
Biszkopt pod pierzynką
Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!!

Tagi:

biszkopt tarta