iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Biszkoptowe ciasto z jabłkami z anyżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Biszkoptowa szarlotka z jabłuszkami o smaku anyżu

Biszkoptowe ciasto z jabłkami z anyżem

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z jabłkami z anyżem

 

  • 1 szklanka mąka
  • 3/4 szklanki cukier
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 6 szt jajka
  • 2 łyżki wody
  • 1 kg jabłek
  • gwiazdka anyżu
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 szt galaretki pomarańczowe
  • 2 łyżki cukier
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z jabłkami z anyżem
Jabłka przeszło 1 kg obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier - mieszamy i dodajemy starte jabłka i gwiazdkę anyżu. Mieszamy i chwilę smażymy. Dolewamy sok pomarańczowy. Mieszamy smażymy jeszcze chwilkę . Dodajemy suche galaretki. Mieszamy i smażymy ok 5 min. Jajka dobrze myjemy w gorącej wodzie. Oddzielamy białka o żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy 3/4 szklanki cukru. Następnie dodajemy 2 łyżki wody i jeszcze miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek - mieszamy lekko łyżką . Wylewamy do formy. Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach . Studzimy i przekrawamy .Jak jabłka troszkę ostygną nakładamy je na biszkopt i nakrywamy drugą częścią. Wkładamy placek do lodówki po ok 2 godzinach dekorujemy cukrem pudrem.