Strona główna Boczek w słoikach

Boczek w słoikach

Mięsa « poprzedni | następny »
Sandra1_2010 offline

Kuchcik
Przepisy: 3
Boczek w słoikach
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tak przygotowany boczek można przechowywać w słoikach na zimę.


trudność: łatwe
czas:

Boczek w słoikach - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1kg boczku przerastanego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalkich

Boczek w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWAANIE:
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Boczek w słoikach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Grillowana karkówka z musem paprykowym Pizza z mięsem mielonym Pieczona karkówka w piwnej skorupce
Pizza z kurczakiem curry Naleśnikowe paczuszki dyniowe Smalczyk z wędzonką
Świąteczny schab Mielone z pestkami dyni Dyniowe leczo z indykiem
Zupa gulaszowa z dynią i pieczarkami Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane