Strona główna Boczek w słoikach

Boczek w słoikach

Mięsa « poprzedni | następny »
Sandra1_2010 - Przepis na: Boczek w słoikach offline

Kuchcik
Przepisy: 3
Boczek w słoikach
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tak przygotowany boczek można przechowywać w słoikach na zimę.


trudność: łatwe
czas:

Boczek w słoikach - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1kg boczku przerastanego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalkich

Boczek w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWAANIE:
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Boczek w słoikach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Kaczka w soku pomarańczowo jabłkowym Szynka długo marynowana Pieczona kaczka z miodem
Roladki z kurczaka z bazylią Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Polędwiczka z czosnkowym sosem i ziemniaczkami
Schab w panierce z semoliną Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Żeberka duszone w kapuście
Zapiekana kasza gryczana Pieczeń z korniszonem i marchewką Pulpeciki z bazylią

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane