Strona główna Boczek w słoikach

Boczek w słoikach

Mięsa « poprzedni | następny »
Sandra1_2010 - autor przepisu Boczek w słoikach offline

Kuchcik
Przepisy: 3
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Boczek w słoikach
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tak przygotowany boczek można przechowywać w słoikach na zimę.


trudność: łatwe
czas:

Boczek w słoikach - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1kg boczku przerastanego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalkich

Boczek w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWAANIE:
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!



Komentarze do Boczek w słoikach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Gęś na pęczaku. Schab smażony w klasycznej panierce Wołowina z warzywami w sosie paprykowym
Szynka wieprzowa peklowana pieczona Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem Chrzanowy schab gotowany
Makaron spaghetti z gulaszem wieprzowym z papryką Pierś z kurczaka z mozzarellą i pieczarkami Makaron z kurczakiem i szparagami
Wielkanocna biała kiełbasa Pasztetowa ze słoika Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane