Strona główna Boczek w słoikach

Boczek w słoikach

Mięsa « poprzedni | następny »
Sandra1_2010

Kuchcik
Przepisy: 3
Boczek w słoikach
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Tak przygotowany boczek można przechowywać w słoikach na zimę.


trudność: łatwe
czas:

Boczek w słoikach - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 1kg boczku przerastanego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 średnie ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalkich

Boczek w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWAANIE:
Boczek oczyścić ze skóry, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do miesa. Zmielony boczek przekładamy do ganka i wytapiamy na małym ogniu, co pewin czas mieszając. Cebulę drobno posiekać w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kiedy boczek się wytopi i zacznie brązowiec ,dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz wedle uznania, i na koniec zioła. Smażymy jeszcze przez około 10 minut i odstawiamy. Jeszcze gorący powstały smalec z boczkiem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy ( lub do glinianego garnka). Odstawiamy w ciemne i zimne miejsce. Tak przygotowany boczek wyśmielicie smakuje z czosnkowym pieczywem z ogórkiem kiszonym.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Boczek w słoikach  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Roladki schabowe nadziewane Aromatyczna szynka Kurczak w płatkach kukurydzianych
Wątróbka wieprzowa w sosie śmietanowym Parówki po angielsku Gulasz wieprzowy w sosie paprykowym
Serduszka drobiowe w sosie koperkowym Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej
Gęsta zupa Rodzinna Domowa wędlina z łopatki Podudzia z kurcząt z orzechami

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane