Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Budyń z prawdziej wanilii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na domowy budyń waniliowy

Budyń z prawdziej wanilii Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Budyń z prawdziej wanilii

 

Sposób przygotowania:

Budyń z prawdziej wanilii
70 ml mleka zagotowujemy w garnku. W tym czasie do pozostawionego mleka wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, przesiane mąki. Laskę do wanilii przecinamy w na połowę tak aby móc dostać się do położonych wewnątrz niej czarnych nasion. Nasiona wyciągamy i również dodajemy do zimnego mleka. Całość mieszamy. W osobnym naczyniu rozcieramy żółtko i następnie dodajemy je wcześniej przygotowanej mieszanki. Żółtko można wrzucić również od razu do mieszanki ale ciężej jest wtedy uzyskać jednolitą konsystencje. Gdy mleko w garnku się zagotuje dodajemy mieszankę. Całość mieszamy, najlepiej 8- ramienną rózgą ponieważ eliminujemy wtedy możliwość postania ewentualnych grudek. Całość doprowadzamy do ponownego zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia i od tego momentu nigdy nie sięgniemy po budyń z torebki. Bon appetit!
Budyń z prawdziej wanilii
Podstawą budyniu jest mleko oraz naturalna wanilia
Budyń z prawdziej wanilii
Mąki, cukier oraz wanilie mieszamy razem
Budyń z prawdziej wanilii
Do mieszania budyniu najlepiej nadaje się rózga