sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Bułeczki cynamonowo czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne połączenie. Na koniec upieczone bułeczki polukrowałam ulubionym lukrem cytrynowym.

Bułeczki cynamonowo czekoladowe

Składniki:

Bułeczki cynamonowo czekoladowe

na ciasto

  • Składniki na 18 bułeczek:
  • Na ciasto
  • 250ml ciepłego mleka
  • 70g drobnego cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 100g stopionego, wystudzonego masła
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej(nie dodałam)
  • 2 jaja
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki manitoba lub innej z dużą zawartością białka

na nadzienia

  • na nadzienie:
  • 50g gorzkiej czekolady( u mnie groszek czekoladowy)
  • 60g stopionego i wystudzonego masła
  • 80g ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki cynamonu

na lukier

  • na lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

do posmarowania

  • Do posmarowania bułeczek:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Bułeczki cynamonowo czekoladowe

przygotowanie caista

Bułeczki cynamonowo czekoladowe
Ciasto nie powinno byc rozwalkowane zbyt cienko, poniewaz moze sie rozerwac .

Obie mąki przesiewamy.
Drożdże kruszymy do pól szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę maki i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do usypanej na stolnicy maki i dodajemy resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, powinno być lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, aby uwolnić znajdujące się w nim powietrze.
Wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5 mm i wymiarach 30x55cm.

przygotowanie nadzienia

Bułeczki cynamonowo czekoladowe
zamiast czekoladowego groszku mozna uzyz startej czekolady

Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wlewamy wystudzone stopione masło, cukier oraz cynamon. Mieszamy na gładką, łatwą do rozsmarowania pastę. Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem.

zwijanie rolady

Bułeczki cynamonowo czekoladowe
do ciecia rolady użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza.

Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku.
Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5 cm.

pieczenie

Bułeczki cynamonowo czekoladowe
przed wlozeniem buleczek do piekarnika, smarujemy je rozmaconym jajkiem z mlekiem

Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4 cm odstępy. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 20/25 minut.
Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy cukier puder i przefiltrowany sok z cytryny. Ucieramy na lukier. Smarujemy bułeczki zaraz po upieczeniu i odstawiamy do ostygnięcia.