anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułeczki mleczne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo mocno mleczne, wyraźnie maślane i delikatnie słodkie bułeczki. Świetnie smakują z samym masłem, dżemem, miodem lub żółtym serem.

Bułeczki mleczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki mleczne

 

 

  • PONADTO:
  • mak – do posypania
  • mleko – do posmarowania

Sposób przygotowania:

Bułeczki mleczne
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać 1 łyżkę letniego mleka. Odstawić, aż się spienią. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Zestawić z ognia. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, wlać mleko i zamieszać. Dodać jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść bardzo dokładnie ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 11 części, uformować z nich bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 175°C. Bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Upieczone wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia. *zrobiłam na podstawie przepisu @domiwkuchni znalezionym na jednym z portali kulinarnych, tutaj podaję z moimi zmianami . 
Bułeczki mleczne
Zagnieść bardzo dokładnie ciasto, aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie.
Bułeczki mleczne
Ciasto drożdżowe na bułki w trakcie rośnięcia.
Bułeczki mleczne
Nastepnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 11 części, uformować z nich bułeczki.
Bułeczki mleczne
Bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.