Sposób przygotowania:
Mleczne bułeczki
Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku oraz szczyptą soli, dodać drożdże roztarte z cukrem oraz mleko i jajka, wymieszać składniki ciasta i dodać olej, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( ciasto po wyrobieniu troszkę się klei, ale w trakcie wyrastania gęstnieje)Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i lekko je rozciągnąć, kubkiem wyciąć krążki i uformować z nich bułeczki które ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.Masło na kruszonkę posiekać z cukrem, dodać mąkę i rozcierać do uzyskania kruszonki.Jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu bułeczki, następnie posypać sporą ilością kruszonki.Piec w 190 st około 15 minut.
bietka
Alex_M