iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mleczne bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki które smakują suche bo same w sobie są pyszne, ale podane z masłem czy dżemem też są wyborne.

Mleczne bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczne bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Mleczne bułeczki
Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku oraz szczyptą soli, dodać drożdże roztarte z cukrem oraz mleko i jajka, wymieszać składniki ciasta i dodać olej, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia ( ciasto po wyrobieniu troszkę się klei, ale w trakcie wyrastania gęstnieje)Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i lekko je rozciągnąć, kubkiem wyciąć krążki i uformować z nich bułeczki które ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.Masło na kruszonkę posiekać z cukrem, dodać mąkę i rozcierać do uzyskania kruszonki.Jajko lekko ubić i posmarować nim po wierzchu bułeczki, następnie posypać sporą ilością kruszonki.Piec w 190 st około 15 minut.
Mleczne bułeczki
Ciasto rozciągnąć i wyciąć kubkiem krążki.
Mleczne bułeczki
Z krążków ciasta uformować małe bułeczki.
Mleczne bułeczki
Wyrośniete bułeczki po wierzchu posmarować jajkiem.
Mleczne bułeczki
Bułeczki posypać sporą ilościa kruszonki.