Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki pszenne z kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Miękkie i puszyste, niezwykle sycące bułeczki pszenne z kaszą kuskus! Można jeść jeszcze ciepłe :) najlepsze z samym masłem ;)

Bułeczki pszenne z kuskusem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki pszenne z kuskusem

 

  • 70 g kaszki kuskus
  • Wrzątek do kaszy
  • 15 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki soki
  • Mleko do posmarowania
  • Ziarna do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki pszenne z kuskusem
Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odczekać, aż napęcznieje. Wymieszać i wystudzić. 300 ml wody podgrzać aby była letnia, dodać drożdże i cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z solą, gotową kaszą, dodać zaczyn i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 11 części i ułożyć w formie (u mnie o średnicy 29cm). Odstawić do wyrośnięcia (aż bułeczki się zetkną), posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20-25 minut.Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
Bułeczki pszenne z kuskusem
Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odczekać aż napęcznieje. Wymieszać i wystudzić.
Bułeczki pszenne z kuskusem
300 ml wody podgrzać aby była letnia, dodać drożdże i cukier, wymieszać do rozpuszczenia
Bułeczki pszenne z kuskusem
Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na 11 części i ułożyć w formie
Bułeczki pszenne z kuskusem
Odstawić do wyrośnięcia (aż bułeczki się zetkną), posmarować mlekiem i posypać ziarnami