SUPERPRZEPIS

Puszyste maślane bułeczki pszenne

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Puszyste maślane bułeczki pszenne Więcej zdjęć (4)

Bardzo lubimy te bułeczki, pasują i do dżemu i do wędliny

Składniki:

Puszyste maślane bułeczki pszenne

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste maślane bułeczki pszenne
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i lekko wymieszać. Wlać mleko i wbić jajka. Masło rozpuścić i lekko ostudzić, wlać do reszty składników. Wyrobić na gładkie i odchodzące od miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.Po tym czasie ciasto zagnieść i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub specjalną matą. Odstawić do napuszenia na około 20-30 minut. Piec około 20 minut w 190stopniach, ostudzić na kratce.
Puszyste maślane bułeczki pszenne
Do miski wsypać przesianą mąkę cukier sól drożdże i lekko wymieszać Wlać mleko i wbić jajka Masło rozpuścić i lekko ostudzić wlać do reszty składników Wyrobić na gładkie i odchodzące od miski ciasto Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
Puszyste maślane bułeczki pszenne
Po tym czasie ciasto zagnieść i odstawić na kolejne 30 minut Następnie krótko zagnieść i podzielić na 12 kawałków
Puszyste maślane bułeczki pszenne
Uformować okrągłe bułeczki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub specjalną matą Odstawić do napuszenia na około 20-30 minut