iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb na zakwasie.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis z opakowania po mące jest to pierwszy mój chleb który wygląda jak chleb po wielu nieudanych próbach wcześniej.

Chleb na zakwasie. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na zakwasie.

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 25 dag mąki razowej żytniej
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki ziarna sezamu
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 400 g zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 litra wody letniej
  • 1 łyżeczka kawy inki
  • do podsypania mąka

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie.
Ja zakwas dostałam gotowy wprost do użycia więc nie podam na niego przepisu. Do większej miski przesiać mąkę pszenną, dodać do niej mąkę razową, przemieszać delikatnie i dodać resztę suchych składników:otręby pszenne, ziarna sezamu i słonecznika oraz sól i kawę inkę, wszystko wymieszać.Do suchych składników dodać cały zakwas i letnią wodę (wodę dolewamy ostrożnie bo nie musi być cała zużyta ) zagniatamy gładkie ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy na 30 min, aby odpoczęło, następnie jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy na 8 godz do wyrośnięcia, po tym czasie formujemy dwa malutkie bochenki, posypujemy je mąką (mąka może być pszenna)nacinamy na środku i odstawiamy jeszcze na 2 godz. Pieczemy w temp.60st 5 min ,150st 5 min i na koniec w temp.200st około 30 min . Pod z blaszką z chlebem umieszczamy drugą napełnioną wodą po upieczeniu spody smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia na kratce. Chleby takie na zakwasie zdecydowanie mnie nie lubią i każda próba kończyła się klapą ten mi się udał choć więcej nie będę się za niego zabierać.
Chleb na zakwasie.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenki, nacinamy i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia
Chleb na zakwasie.
Zimny chleb kroić ostrym nozem na cienkie kromki