zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dziś chleb na zakwasie z otrębami owsianymi. te otręby mają dużo błonnika bo aż 18 %. czyli chleb jak najbardziej zdrowy i smaczny zarazem.

Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami
Drożdże, cukier i zakwas wymieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Potem wlać wodę, olej i wymieszać. Następnie mąkę wymieszać z solą i otrębami i wymieszać składniki. Wyrobić ciasto, zostawić je do wyrośnięcia. Gdy podrośnie ponownie je wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego olejem i wysypanego mąką. Ciasto posmarować wodą i posypać otrębami. Zakryć naczynie ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wstawić naczynie do piekarnika, nastawić temperaturę na 200 stopni a czas 60 - 65 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami
Etap 1 wyrobić ciasto na chleb i zostawić do wyrośnięcia
Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami
Etap 2 potem przełożyć do garnka ceramicznego
Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami
Etap 3 tak wyglada ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Chleb na zakwasie z owsianymi otrębami
Etap 4 tak wygląda chleb po upieczeniu .