Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny domowy chlebek na pszennym zakwasie dokarmionym żytnią mąką, z dodatkiem smażonej cebulki, z domieszką mąki graham.

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

Składniki:

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

Zaczyn:

  • 4 łyżki pszennego zakwasu
  • 2/3 szklanki mąki żytniej typ 720
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

Etap 1

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką
Pszenny zakwas przełożony do miski i wymieszany z częścią mąki i wody.

Zaczyn: Zakwas przełożyć wieczorem do miski. Dodać do niego połowę mąki i połowę wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia rano do zaczynu dodać resztę mąki i wody, wymieszać, przykryć i odłożyć na ok. 3 godziny.

Etap 2

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką
Ciepła woda i zaczyn dodane do sypkich składników.

Dodać do nich wodę i cały zaczyn.

Etap 4

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką
Ciasto przygotowane ze wszystkich składników i dobrze wyrobione.

Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.

Etap 5

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką
Podsypane mąką i szybko zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Wyrobione ciasto podsypać odrobiną mąki, szybko zagnieść, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Etap 6

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką
Wyrośnięte i uformowane ciasto przełożone do foremki.

Po tym czasie z ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 2-3 godziny.

Etap 7

Chleb na zakwasie ze smażoną cebulką

Chleb piec w temperaturze 230 stopni przez ok. 20 minut z włączoną funkcją hydropieczenie (z braku tej funkcji można na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec chleb kolejne 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.