zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenny z fetą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Chleb pszenny z dodatkiem sera typu feta i miodu z mniszka lekarskiego jest puszysty, mięciutki i smaczny.

Chleb pszenny z fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z fetą

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z fetą
W misce wymieszać dokładnie drożdże z miodem z mniszka, wlać wodę i ponownie wymieszać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i rozkruszyć ser. Drewnianą łyżką wymieszać składniki a potem rękoma wyrobić ciasto. Oprószyć je w misce mąką, zakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość znowu lekko wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego wysmarowanego olejem i wysypanego mąką. Ponownie zakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Garnek z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze 30 -35 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić.
Chleb pszenny z fetą
Etap 1 w misce umieścić składniki na chleb
Chleb pszenny z fetą
Etap 2 wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Chleb pszenny z fetą
Etap 3 potem zostawić w garnku znowu do wyrośnięcia
Chleb pszenny z fetą
Etap 4 chleb upiec i wystudzić na kratce .