cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb śródziemnomorski na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty , pyszny chlebek , pełen ziaren i zapachu ziół. Wystarczy wymieszać składniki.

Chleb śródziemnomorski na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb śródziemnomorski na zakwasie

 

  • ½ szklanki aktywnego zakwasu żytniego/ dokarmionego 8 godzin wcześniej/
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka słonecznika
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ok.2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • po ok. ¼ łyżeczki suszonych ziół / oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn,majeranek /
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ok. 2 szklanki wody naturalnej /letniej/
  • dodatkowo 1/2 szklanki pokrojonych oliwek / tym razem nie dodałam/

Sposób przygotowania:

Chleb śródziemnomorski na zakwasie
-Do miski wlać zakwas, płatki, siemię, słonecznik , pestki dyni i zioła . Dolaćwodę i dokładnie wymieszać. Powstała masa powinna być rzadka i mieć taką konsystencję by można ją było swobodnie mieszać drewnianą łyżką i powinnaspływać z niej.- Dodać oliwę ,miód i sól. Mieszając wsypywać stopniowo 2 szklanki mąki . Jeśli ciasto stawia opór nie należy jej dodawać więcej . Jeśli jest zbyt rzadkie należy dosypać więcej. Ciasto powinno być dość gęste ,ale równocześnie maziste. Powinno trzymać się łyżki. Z ciasta tego nie da się jednak uformować bochenka./ każda mąka zachowuje się inaczej , ma inną wilgotność , dlatego czasem należy na wyczucie dosypać więcej mąki lub dolać wody.-Po 2-3 minutach mieszania ciasto przełożyć do blaszki /ok. 34/11cm / wyłożonej papierem do pieczenia /na 3/4 wysokości/, wilgotną ręką wyrównać wierzch lekko przyciskając.-Posypać ziarenkami lu otrębami, /lub obłożyć oliwkami /, włożyć do dużego worka foliowego i czekać , aż podwoi swoją objętość /mój chlebek rósł w temperaturze pokojowej prawie 6 godzin/. Jeśli zamiast zakwasu użyjemy 50 g drożdży ,nie musimy czekać aż tak długo ,chlebek urośnie w ekspresowym tempie.
Chleb śródziemnomorski na zakwasie
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką.
Chleb śródziemnomorski na zakwasie
Ciasto przełozyć do długiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb śródziemnomorski na zakwasie
Kiedy ciasto wypełni foremkę wstawić do gorącego piekarnika i upiec chlebek.
Chleb śródziemnomorski na zakwasie
Upieczony chleb kroić po całkowitym przestudzeniu na kratce kuchennej.