Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z musli na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Smaczny chlebek na zakwasie na bogato, z musli, nasionami chia, złotym siemieniem lnianym – samo zdrowie!

Chleb z musli na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z musli na zakwasie

 

  • zaczyn:
  • 75 g zakwasu żytniego
  • 150 g wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • Namaczanka:
  • 100 g musli
  • 2 łyżki chia
  • 2 łyżki złotego siemienia lnianego
  • 300 g wrzątku
  • ciasto właściwe:
  • 250 g mleka
  • 300 g wody
  • 750 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g mąki pszennej typ 2000
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Chleb z musli na zakwasie
Do miski wrzucić składniki na zaczyn, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc. Przygotować namaczankę: wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić do wystudzenia. Na drugi dzień do misy robota wlać mleko, wodę, oliwę, dodać namaczankę. Wrzucić cały zaczyn i słonecznik. Następnie dodać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć do keksówek (3 małe) wyścielonych papierem do pieczenia, wyrównać, oprószyć mąką. Przykryć i odstawić na 2-2,5 godziny.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut. Wystudzić na kratce
Chleb z musli na zakwasie
składniki zaczynu wymieszać, odstawić na całą noc
Chleb z musli na zakwasie
namaczanka: składniki zalać wrzątkiem i odstawić
Chleb z musli na zakwasie
do misy robota dodać wszystkie składniki i zagnieść
Chleb z musli na zakwasie
wyrośnięte ciasto przełożyć do 3 keksówek i odstawić do wyrośnięcia

Tagi:

chleb pieczywo