lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Proszę w sam raz na śniadanie chlebek żytni w dodatku ze słonecznikiem . Zdrowszy bardziej niż pszenny .

Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant
Wykonanie chleba jest bardzo proste. Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw) . Dodajemy drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik . Miksujemy mikserem ( hakiem) ciasto około 10-15 minut , aż nam ładnie się połączy i bedzie odchodziło od ścianek misy. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na godzinę. Mamy razem dwie godziny . Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się "przykleiło do niego". Nacinamy nożem w poprzek " na skos" . Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 250 stopni góra i dół . Woda się gotuję dopiero teraz wstawiamy chleb i pieczemy 45 minut.
Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant
Wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się