MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lekkie ciacho z rabarbarem. Zamiast aromatu można użyć prawdziwych truskawek :)

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką

Składniki:

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką

 

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słodzik/miód/cukier brązowy
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • aromat truskawkowy
  • galaretka truskawkowa 4 łyżki (lub aromat i żelatyna)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • woda

Sposób przygotowania:

Ciacho z musem rabarbarowym i pianką
Otręby, proszek, słodzik, żółtka, łyżkę skrobi i jogurt miksujemy. Wylewamy na blaszkę, i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar kroimy w średniej wielkości kawałki - można obrać ze "skórki". Wrzucamy do rondla, dodajemy słodzik, i wodę - podgrzewamy. Gdy rabarbar zmięknie, a mus będzie się gotował - dodajemy galaretkę - dokładnie mieszamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Łyżkę skrobi, aromat truskawkowy i słodzik mieszamy z odrobiną ciepłej wody. Powoli wlewamy do piany - cały czas miksując. Gotowy spód przekrawamy na pół. Pianę z białek wylewamy na formę (1/2 formy na ciasto), pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasta przekładamy musem, wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Następnie nakładamy bezę i gotowe :)

Tagi:

jajko jajka