SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z masą kokosową

  • 12
  • misia5 misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasteczka z masą kokosową Więcej zdjęć (5)

Pyszne kruche ciasteczka z delikatną masą kokosową.

Składniki:

Ciasteczka z masą kokosową

  • Ciasto kakaowe:

  • Masa kokosowa

  • 400 ml mleka kokosowego o temp. pokojowej
  • 100 g kokosu
  • 200 g margaryny
  • 165 g cukru
  • 45 g cukru waniliowego
  • 2 szkl. mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z masą kokosową

Ciasto kakaowe: 

 

Sypkie składniki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do nich pokrojoną w małą kostkę margarynę, (którą wcześniej dobrze schłodziliśmy w lodówce), żółtka i szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie  i jednolite ciasto, które zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce. Dobrze schłodzone ciasto  rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawamy ciasteczka. W połowie za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otwór. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180-190 st przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto. Ciasteczka po upieczeniu dokładnie studzimy.

 



Masa kokosowa:

 

125 ml mleka kokosowego przelewamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy do niego cukier oraz cukier waniliowy i cały czas mieszając doprowadzamy go do wrzenia po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Pozostałe mleko kokosowe wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wiórki kokosowe stale mieszając zagotowujemy i gotujemy, aż kokos wchłonie całe mleko kokosowe. Następnie odstawiamy go do całkowitego ostudzenia.

Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy do niej zimne mleko kokosowe z cukrami oraz po łyżce zimny kokos. Pod koniec ucierania stopniowo dodajemy mleko w proszku. Całość dokładnie łączymy.

Tak przygotowaną masę dajemy do rękawa cukierniczego i za jego pomocą nakładamy masę na każde ciasteczko bez dziurki, a następnie przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. 

 



 

Redakcja poleca: