gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasteczkowa roladka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasteczka bardzo dobre, smakują wszystkim

Ciasteczkowa roladka

Składniki:

Ciasteczkowa roladka

 

  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • DODATKOWO
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowa roladka
BISZKOPT Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, ubić na małych obrotach miksera. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Ciasto wylać na brytfannę i upiec w 180 st. przez ok. 25 minut. Tak przygotowanego biszkopta jeszcze ciepłego zwinąć w wilgotną ściereczkę. Odłożyć. MASA: Zagotować 200 ml mleka. W reszcie rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Następnie wlać rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Mieszać do powstania budyniu. Potem ostudzić. Ostudzony wymieszać z margaryną. Można dodać trochę wódki. Odłożyć. Galaretkę przygotować jak pisze na opakowaniu. Włożyć do naczynia długiego a wąskiego. Odczekać aż zastygnie. Pociąć w paski. Rozwinąć biszkopta. Wyłożyć na niego masę, włożyć paski galaretek. Zwinąć znowu w szmatkę . Odłożyć na ok. 30 minut. Po tym czasie przygotować polewę, obłożyć placek. Posypać wiórkami. Na koniec pociąć w ciasteczka. PYCHA!!!!