SUPERPRZEPIS

Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Ciasteczka na żółtej mące kukurydzianej, z bananami, wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi oraz suszoną żurawiną.

Składniki:

Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną

 

  • płatki owsiane - szklanka (obj. szkl. 250ml),
  • otręby pszenne - 1/2 szklanki,
  • polenta (żółta mąka kukurydziana) - 1 i 1/2 szklanki,
  • żurawina suszona - 1/2 szklanki,
  • wiórki kokosowe - 3/4 szklanki,
  • banany - 3,
  • cukier - szklanka,
  • aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy - kilka kropel,
  • soda - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • olej roślinny - 3/4 szklanki,
  • mleko 3,2% - 4 i 1/2 łyżeczki,
  • papier do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną
Banany rozgnieść. Mąkę kukurydzianą wymieszać z sodą, płatkami owsianymi, otrębami oraz z cukrem. Do suchych składników dodać rozgniecione banany wymieszane z żurawiną, aromatem, olejem oraz mlekiem. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę formując kształtne ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w 170 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w zamkniętych pojemnikach.
Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną
Mąkę kukurydzianą wymieszać z sodą, płatkami owsianymi, otrębami oraz z cukrem.
Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną
Do suchych składników dodać rozgniecione banany wymieszane z żurawiną, aromatem, olejem oraz mlekiem
Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną
Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę formując kształtne ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w 170 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w zamkniętych pojemnikach.