gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto biały lion

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto biały lion z ryżem preparowanym. Przekładane masą śmietankową, krówką i masą krówkową z ryżem ;)

Ciasto biały lion

Składniki:

Ciasto biały lion

BISZKOPT

MASA KRÓWKOWA

  • 2 śnieżki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki krówki,
  • 100 g ryżu preparowanego,

MASA ŚMIETANKOWA

DODATKOWO

  • Duża paczka herbatników,
  • krówka,
  • biała czekolada,
  • posypka czekoladowa,

Sposób przygotowania:

Ciasto biały lion
BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec przesiane mąki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na 2 części.

MASA KRÓWKOWA:

Śnieżkę ubijamy z 2 szklankami mleka dodajemy 3 łyżki krówki i mieszamy. Dodajemy ryż i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z masą. Wykładamy na biszkopt. Na masę wykładamy herbatniki. Smarujemy krówką.

MASA ŚMIETANKOWA:

Śnieżkę ubijamy ze szklanką mleka. Na krówkę wykładamy ubitą śnieżkę. Żelatynę rozpuszczamy, studzimy i mieszamy z masą. Przykrywamy biszkoptem. Polewamy białą czekoladą i posypujemy posypką czekoladową. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego :)