madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto z kremem czekoladowym madi356

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo dobre ciasto z pysznym kremem kajmakowym oraz czekoladowym.

Ciasto z kremem czekoladowym madi356 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z kremem czekoladowym madi356

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 200 g margaryny
  • Masa serowo-czekoladowa:
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g)
  • 1 mały słoik kremu czekoladowego
  • 50 g margaryny
  • Dodatkowo:
  • 6 paczek herbatników

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem czekoladowym madi356
Przygotowanie biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie żółtka, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. MIeszamy łyżką. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Masa kajmakowa: miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy porcjami masę z puszki, dokładnie ucieramy. Masa serowo-czekoladowa: wszystkie składniki masy łaczymy ze sobą i miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden płat biszkoptu wykładamy połowę masy kajmakowej. Na masie układamy herbatniki. Smarujemy je masą serowo-czekoladową. Ponownie układamy herbatniki. Wykładamy pozostałą masę kajmakową. Przykrywamy drugą cześcią biszkopta. Wierzch dowolnie dekorujemy. Ja posmarowałam pozostałą masą i posypałam kolorową posypką.
Ciasto z kremem czekoladowym madi356
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół
Ciasto z kremem czekoladowym madi356
Masę kajmakową ucieramy z miękką margaryną.
Ciasto z kremem czekoladowym madi356
Serek waniliowy ucieramy z kremem czekoladowym.
Ciasto z kremem czekoladowym madi356