KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto biszkoptowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny dodatek do niedzielnej, popołudniowej kawy.

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

Ciasto biszkoptowe

 

  • Ciasto:
  • Jajka 6 szt
  • Orzechy włoskie 1 i 1/2 szklanki
  • Bułka tarta 3 płaskie łyżki
  • Cukier drobny 1 szkl
  • Mąka pszenna 1/2 szkl
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa kakaowa:
  • Masło 200 g
  • Jaja 2 szt
  • Cukier puder 100 g
  • Kakao 15 g
  • Wafel tortowy
  • (andrut) 1 szt
  • Powidła śliwkowe 1 słoik
  • Polewa czekoladowa
  • deserowa 1 opakowanie
  • Tłuszcz do formy
  • Bułka tarta do posypania formy
  • Forma o wymiarach 235 na 235 na 60

 

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe
Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem. Orzechy zmielić. Wysmarować i posypać bułką tartą formę. Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i bułkę tartą. Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowaną formę. Piec w temp. 180 stopni, około 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekroić na pół. Masa kakaowa: Na parze ubić masę jajowo - cukrową, schłodzić, masło utrzeć na pianę, dodawać porcjami ubitą masę jajowo - cukrową, a następnie przesiane kakao, ucierać do otrzymania puszystego, gładkie kremu. Wykończenie: Pierwszą część biszkopta posmarować powidłami śliwkowymi, następnie ułożyć wafla - andruta, wystające części andruta odkroić. Wafla - andruta posmarować masą kakaową. Przykryć drugą częścią ciasta. Oblać czekoladą przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.