cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe z gruszkami z dodatkiem odrobiny rumu.

Ciasto czekoladowe z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe z gruszkami

 

  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki rumu/lub likieru migdałowego/
  • 2 łyżki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki orzeszków piniowych lub słupków migdałowych
  • 5 niewielkich , jędrnych gruszek

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z gruszkami
-Piekarnik nagrzać do temp.180 st.C. -Gruszki dokładnie umyć ,osuszyć ,nakłuć w kilku miejscach, odciąć spód, aby dopasować wysokość /można wydrążyć gniazdko nasienne i napełnić konfiturą, rodzynkami ,orzechami itp./ -Tortownicę /ok.25 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia/można go wcześniej namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć z nadmiaru/. -Przy pomocy miksera ubić masło z cukrem i wanilią. -Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając masę. -Mąkę wymieszać z solą, kakao , proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo wraz z mlekiem do masy jajecznej mieszając delikatnie całość przy pomocy łopatki. -Dodać rum , orzeszki i drobniutko pokrojoną czekoladę. -Połowę ciasta przełożyć do tortownicy i wcisnąć w równych odstępach gruszki. -Owoce zalać pozostałym ciastem / można posypać orzeszkami lub migdałami/. -Piec ok.35- 40 min., aż patyczek włożony do ciasta, po wyjęciu będzie suchy. -Ciasto ostudzić i wyłożyć na paterę. -Podawać z sosem czekoladowym z dodatkiem odrobiny /?/ rumu lub Amaretto.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Z podanych składników przygotować cizasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto przełozyć do foremki i umieścić w nim gruszki.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp 170-180 st C.
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Lekko przestudzone ciasto przełozyć na paterę.