sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na wiosnę ciast z owocami nigdy nie jest za wiele. Tym razem aromatyczne, ucierane ciasto z brzoskwiniami zatopionymi w śmietankowej piance, w sam raz na wielkanocny stół.

Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną

 

  • Składniki na tortownicę 24 cm

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 ml oleju
  • 60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady)
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietankowo- brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki ( 30%)
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 1/2 opakowania śmietan-fixu
  • ½ szklanki soku z brzoskwiń na poncz

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy z cukrem wanilinowym i cukrem na lśniącą, puszystą pianę( cukier dodajemy stopniowo, po łyżce). Do doskonale ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty miksera i łączymy żółtka z białkami. Do masy jajacznej na przemian dolewamy olej i Fantę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżka. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, w przypadku tortownicy z powłoką nieprzywierajacą boków niczym nie smarujemy, w innym przypadku lepiej jest posmarować boki masłem i posypać mąką. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy w 180° przez około 25 minut( do tzw suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10 minut w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Kwaśną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo śmietan-fix. Obie ubite śmietany mieszamy, na koniec delikatnie dodajemy owoce. Krążek ciasta nasączamy sokiem z brzoskwiń. Nakładamy obręcz. Wykładamy masę śmietanowo-owocową, równomiernie rozprowadzamy; na koniec, na wierzchu łyżka robimy fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną
Do doskonale ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, zmniejszamy obroty miksera i łączymy żółtka z białkami. Do masy jajacznej na przemian dolewamy olej i Fantę.
Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, w przypadku tortownicy z powłoką nieprzywierajacą boków niczym nie smarujemy, w innym przypadku lepiej jest posmarować boki masłem i posypać mąką. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i piecze
Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną
Krążek ciasta nasączamy sokiem z brzoskwiń. Nakładamy obręcz.
Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną
Wykładamy masę śmietanowo-owocową, równomiernie rozprowadzamy; na koniec, na wierzchu łyżka robimy fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.