Sposób przygotowania:
Ciasto z brzoskwiniami
Rozetrzeć drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić w ciepłe miejsce. Zmieszać mąkę z 8 dag cukru i 1 szklanką mleka, odrobine posolić. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać do mąki razem z roztopionym tłuszczem, a następnie wyrobić składniki na gładką jednolitą masę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, pod przykryciem na 1/2 godziny. Osączyć na sitku brzoskwinie. POLEWA GRYSIKOWA:
Zagotować w rondelku resztę mleka, wrzucic otartą skórkę z cytryny, resztę cukru i odrobine soli. Wsypać grysik stale mieszając. Pozostawić garnek przez 5 minut na wyłączonej ale ciepłej kuchence, aby grysik napęczniał. Oddzielić białka od żółtek. rozmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, połączyć z żółtkami. Dodać śmietanę z żółtkami do grysiku. wyłożyć masę do miski, ostudzić. Jeszcze raz wyrobić ciasto drożdżowe, rozwałkować na posmarowanej tłuszczem blasze. Rozłożyć na cieście równomiernie brzoskwinie. Ubić białko, dodać do masy grysikowej. Posmarować ciasto masą.
Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C.
Zagotować w rondelku resztę mleka, wrzucic otartą skórkę z cytryny, resztę cukru i odrobine soli. Wsypać grysik stale mieszając. Pozostawić garnek przez 5 minut na wyłączonej ale ciepłej kuchence, aby grysik napęczniał. Oddzielić białka od żółtek. rozmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, połączyć z żółtkami. Dodać śmietanę z żółtkami do grysiku. wyłożyć masę do miski, ostudzić. Jeszcze raz wyrobić ciasto drożdżowe, rozwałkować na posmarowanej tłuszczem blasze. Rozłożyć na cieście równomiernie brzoskwinie. Ubić białko, dodać do masy grysikowej. Posmarować ciasto masą.
Piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C.