Strona główna Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

TheKajtex - Przepis na: Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Jogurtowe ciasto z owocami (niekoniecznie w sezonie letnim).


trudność: średne
czas:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Składniki na lukier:
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie z puszki kładziemy na durszlak lub sitko, by pozbyć się z nich nadmiaru soku. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka na puszystą konsystencję i dodajemy do nich cukier. Ubijamy lub miksujemy, a kolejnie dodajemy żółtka. Gdy uzyskamy jednolity kolor, wlewamy jogurt naturalny. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, dodajemy olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Kolejnie przesiewamy do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch układamy pokrojone w paski brzoskwinie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, jeśli ciasto się zarumieni, wyłączamy piekarnik i po około 5 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch możemy polać lukrem, który otrzymamy poprzez zagotowanie soku z brzoskwiń, dodanie do niego cukru pudru i dokładne wymieszanie. Ciepły lukier wylewamy na ciasto i czekamy, aż zastygnie. Potem nasze podniebienia mogą się już rozkoszować fantastycznych smakiem tego deseru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami (strona 1 z 1)  
olmanka

olmanka
offline

2012-05-25 16:57
super! zrobię taki na Dzień Matki :-)
Skomentuj
Oceń:
0
olmanka

olmanka
offline

2012-05-27 16:35
wyszedł przepyszny! tylko bardzo spaliłam spód, ale nie szkooodzi całość jest pyyyycha, ciacho nie opadło, doskonale się upiekło (mozna powiedziec ze zapiekło na amen :D )
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-05-27 17:09
Ciasto zapowiada sie pysznie.Czy mogla bys podac wielkosc blachy do pieczenia ? Z gory dziekuje :)...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
TheKajtex

TheKajtex
offline

2012-06-05 13:59
elzbieta8960 napisał(a):

Ciasto zapowiada sie pysznie.Czy mogla bys podac wielkosc blachy do pieczenia ? Z gory dziekuje :)...5...:)

Nie wiem czy pytanie nadal aktualne, a odpowiadam :) Blacha, na której piekłam to ciasto ma 36x25 cm i dla ilości masy to taki rozmiar moim zdaniem jest optymalny.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Ciasto z owocami i kruszonką Czarno białe ciasto z jabłkiem Serowe ciasto z brzoskwiniami
Sernikobrownie z malinami Placek śliwkowy Szarlotka z kokosem
Jabłecznik z kruszonką Jabłecznik z dodatkiem kokosu Strudel wiedeński z jabłkami
Muffinki kukurydziane z musem jabłkowym Ciasto ucierane z kokosem i jagodami Kruche z jabłkami i truskawkami

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane