Strona główna Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

TheKajtex - Przepis na: Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Jogurtowe ciasto z owocami (niekoniecznie w sezonie letnim).


trudność: średne
czas:

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - SKŁADNIKI:

  • Składniki na ciasto:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • Składniki na lukier:
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami - PRZYGOTOWANIE:

Brzoskwinie z puszki kładziemy na durszlak lub sitko, by pozbyć się z nich nadmiaru soku. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek.Ubijamy białka na puszystą konsystencję i dodajemy do nich cukier. Ubijamy lub miksujemy, a kolejnie dodajemy żółtka. Gdy uzyskamy jednolity kolor, wlewamy jogurt naturalny. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką, dodajemy olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Kolejnie przesiewamy do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch układamy pokrojone w paski brzoskwinie. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie, jeśli ciasto się zarumieni, wyłączamy piekarnik i po około 5 minutach wyjmujemy ciasto. Wierzch możemy polać lukrem, który otrzymamy poprzez zagotowanie soku z brzoskwiń, dodanie do niego cukru pudru i dokładne wymieszanie. Ciepły lukier wylewamy na ciasto i czekamy, aż zastygnie. Potem nasze podniebienia mogą się już rozkoszować fantastycznych smakiem tego deseru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami (strona 1 z 1)  
olmanka

olmanka
offline

2012-05-25 16:57
super! zrobię taki na Dzień Matki :-)
Skomentuj
Oceń:
0
olmanka

olmanka
offline

2012-05-27 16:35
wyszedł przepyszny! tylko bardzo spaliłam spód, ale nie szkooodzi całość jest pyyyycha, ciacho nie opadło, doskonale się upiekło (mozna powiedziec ze zapiekło na amen :D )
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-05-27 17:09
Ciasto zapowiada sie pysznie.Czy mogla bys podac wielkosc blachy do pieczenia ? Z gory dziekuje :)...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
TheKajtex

TheKajtex
offline

2012-06-05 13:59
elzbieta8960 napisał(a):

Ciasto zapowiada sie pysznie.Czy mogla bys podac wielkosc blachy do pieczenia ? Z gory dziekuje :)...5...:)

Nie wiem czy pytanie nadal aktualne, a odpowiadam :) Blacha, na której piekłam to ciasto ma 36x25 cm i dla ilości masy to taki rozmiar moim zdaniem jest optymalny.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Szarlotka z połówkami jabłek Tarta pomarańczowa Jabłkowy przekładaniec
Ciasto z dynią, gruszką i figami Ananasowiec z kokosem Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Styropian z brzoskwiniami Placek z jabłkami i cynamonem wg Zub3r'a Ciasto jabłkowe z orzechami
Ciasto na oleju z jabłkami Ciasto kruche z jagodami Ciasto dary jesieni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane