akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Kopiec Kreta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Popularne ciasto w kształcie kopca kreta. Naprawdę smaczne, z dużą ilością bitej śmietany, czekolady i bananów. Niebo w gębie !!! Polecam :)

Ciasto Kopiec Kreta

Składniki:

Ciasto Kopiec Kreta

 

  • Ciasto:
  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 240 g cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • Masa śmietanowa:
  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietan-fixy (lub mniej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4-5 kostek startej czekolady

 

  • Dodatkowo:
  • 3 duże banany
  • sok z cytryny do skropienia bananów
  • kilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta, np. herbata z cytryną

Sposób przygotowania:

Ciasto Kopiec Kreta
1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Suche składniki wymieszać ze sobą. Połowę dodać do masła z cukrem i jajkami, zmiksować. Następnie dodać śmietanę i ekstrakt, ponownie zmiksować. Na koniec wsypać resztę suchych składników i wmieszać je do masy. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!), boki wysmarować masłem. Piec w 160st.C około 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód nasączyć ponczem. 2. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Na koniec wsypać startą czekoladę i zmiksować. 3. Na nasączony spód ciasta wyłożyć troszkę masy śmietankowej. Na nią ułożyć skropione cytryną banany. Całość wysmarować masą śmietankową, tworząc kopiec kreta. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem czekoladowym (jeśli ciasta nie wystarczy, można zastąpić ciastkami Oreo). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc) Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)