agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto kruche z owocami 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszniutkie ciasto kruche z owocami

Ciasto kruche z owocami 5

Składniki:

Ciasto kruche z owocami 5

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z owocami 5
Przygotować składniki na ciasto, następnie należy zagnieść kruche ciasto, zagniatając następujące składniki : masło, kwaśna śmietana, żółtka, sól, zimna woda, proszek do pieczenia . Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 40 minut. Przygotować brzoskwinie lub inne ulubione owoce, truskawki, śliwki, wiśnie, czereśnie lub maliny umyć, oczyść, pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 3-4 mm. Na cieście ustawić formę do ciasta i wyciąć kształt formy o około 3 cm większym niż foremka. Przełożyć wycięty prostokąt- kształt formy do foremki, rozłożyć równomiernie i przycisnąć mocno, by na całej powierzchni ciasto równo przylegało. Nożem obciąć brzegi ciasta wystające poza formę. Przełożyć owoce do formy i rozłożyć równomiernie na cieście. Z pozostałego ciasta wyciąć paski o szerokości ok. 1cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułożyć paski w jedną stronę. Następnie należy układać na zmianę poprzeczne, podnosząc co drugi i przeplatając, aż powstanie kratka na całym cieście. Ciasto na wierzchu będzie w szachownicę. Na koniec ułożyć pasek na rancie, by zakryć niedoskonałości na brzegach. Małym kieliszkiem wycinać w cieście kilka kółek. Z kółek - też kieliszkiem - odciąć małe listki - po 2-3 na kółko. Na listkach tępą stroną noża wycinać wzorek imitujący żyłkowanie na liściach. Zwilżyć lekko listki po lewej stronie i ułożyć na cieście. Wykonać róże, wycinając kółka kieliszkiem i formować różyczki z ciasta. Na koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Można udekorować dodatkowo polewą czekoladową mleczną lub białą.