Ciasto makowo-serowe

hgg

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
Ciasto makowo-serowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Najpierw przygotować ciasto serowe: Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowo-serowe - SKŁADNIKI:

  • CIASTO MAKOWE:
  • 25 dag maku
  • 35 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie
  • olejek migdałowy lub rumowy

Ciasto makowo-serowe - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotować ciasto serowe:

Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Następnie - ciasto makowe:

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.

Przygotować polewę:

Po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru. Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.

100 g - 275 kcal


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowo-serowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku Dwa w jednym czyli seromakowiec Domek z piernika
Sernik extraordinaire Sernik na zimno z galaretką Sernik z borówkami
Sernik na kruchym spodzie Sernik w paski waniliowo-czekoladowy Ciasto makowo -brzoskwiniowe
Ciasto z kremem i musem jabłkowym Ciasto z kremem i powidłami Piernik dla leniwych

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane