Ciasto makowo-serowe

hgg offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
Ciasto makowo-serowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Najpierw przygotować ciasto serowe: Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowo-serowe - SKŁADNIKI:

  • CIASTO SEROWE:
  • 1,2 kg białego sera
  • 30 dag margaryny lub masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki
  • CIASTO MAKOWE:
  • 25 dag maku
  • 35 dag cukru pudru
  • 6 jaj
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • bakalie
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • POLEWA:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Ciasto makowo-serowe - PRZYGOTOWANIE:

Najpierw przygotować ciasto serowe:

Masło, cukier, żółtka utrzeć do białości i ucierać dalej, dodając po trochu zmielony ser i mąkę ziemniaczaną. Na koniec włożyć bakalie oraz pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.

Następnie - ciasto makowe:

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, wsypać mak i mąkę z proszkiem, starannie wymieszać, a na końcu dodać bakalie i pianę ubitą z białek.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć najpierw ciasto serowe, a potem makowe i wstawić do gorącego piekarnika.

Przygotować polewę:

Po dwie łyżki margaryny, mleka, kakao i cukru. Wszystkie składniki zagotować, mieszając. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.

100 g - 275 kcal


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowo-serowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino Dyniowe buchty z marmoladą
Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią Lekkie ciasto z malinami
Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit Kakaowo - serowe ciasto
Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi Aromatyczne ciasto z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane