Strona główna Ciasto miodowo-cytrynowe

Ciasto miodowo-cytrynowe

Przepis redakcyjny
Ciasto miodowo-cytrynowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na trzy cz


trudność: łatwe
czas:

Ciasto miodowo-cytrynowe - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 25 dag margaryny,
  • pół szklanki miodu,
  • szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  • 3 i pół szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Krem:
  • ¾ litra mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 25 dag masła,
  • 15 dag margaryny,
  • sok z dwóch cytryn.

Ciasto miodowo-cytrynowe - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na trzy części. Każdą piec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie 25x36 cm. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 150 stopni. Zagotować mleko z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę i trochę pogotować mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Stopniowo dodać kaszę mannę i sok z cytryn. Upieczone placki przełożyć kremem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto miodowo-cytrynowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką
Skubaniec z jabłkami Tort a la sernikowy Rogaliki z dodatkiem ziemniaków
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Kruche rogaliki z powidłami Racuchy dyniowe
Bułeczki z jabłkami Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Muffinki z jabłkami i orzechami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane