Strona główna Ciasto miodowo-cytrynowe

Ciasto miodowo-cytrynowe

Przepis redakcyjny
Ciasto miodowo-cytrynowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na trzy cz


trudność: łatwe
czas:

Ciasto miodowo-cytrynowe - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 25 dag margaryny,
  • pół szklanki miodu,
  • szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  • 3 i pół szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Krem:
  • ¾ litra mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 25 dag masła,
  • 15 dag margaryny,
  • sok z dwóch cytryn.

Ciasto miodowo-cytrynowe - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na trzy części. Każdą piec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie 25x36 cm. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 150 stopni. Zagotować mleko z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę i trochę pogotować mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Stopniowo dodać kaszę mannę i sok z cytryn. Upieczone placki przełożyć kremem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto miodowo-cytrynowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Cynamonowe muffiny Sernik kokosowy Brzoskwiniowa fantazja
Orzeszki z kajmakiem Pieczone jabłka z masłem orzechowym Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami
Cynamonowe ciasteczka Kruche jeżynowe babeczki Szarlotka Małgosi
Tarta z jeżynami Francuskie rożki z brzoskwiniami Mus cappuccino w filiżance

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane