Strona główna Ciasto miodowo-cytrynowe

Ciasto miodowo-cytrynowe

Przepis redakcyjny
Ciasto miodowo-cytrynowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na trzy cz


trudność: łatwe
czas:

Ciasto miodowo-cytrynowe - SKŁADNIKI:

  • Składniki:
  • 25 dag margaryny,
  • pół szklanki miodu,
  • szklanka cukru,
  • 5 jaj,
  • 3 i pół szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • Krem:
  • ¾ litra mleka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 25 dag masła,
  • 15 dag margaryny,
  • sok z dwóch cytryn.

Ciasto miodowo-cytrynowe - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę, miód i cukier zagotować i ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić i podzielić na trzy części. Każdą piec osobno w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie 25x36 cm. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 150 stopni. Zagotować mleko z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę i trochę pogotować mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Stopniowo dodać kaszę mannę i sok z cytryn. Upieczone placki przełożyć kremem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto miodowo-cytrynowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Jabłecznik z serem Deserek z jogurtu Muffiny z dynią
Maślane ciasto z jabłkami Muffiny makowe z orzechami Sernik z budyniową pianką i brzoskwiniami
Jabłuszkowe babeczki - szarlotki Tort a’la wuzetka Kulki serowo-kokosowe
Przesłodka tarta z dynią-kulinarne wyprawy Jamiego Dyniowe tiramisu Ciasteczka z marmoladą różaną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane