haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Ciasto Świerszcz amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekka śmietankowa pianka na czekoladowym spodzie z ciastek Oreo. A smak?... Są powody do mruczenia! Połączenie Amaretto z kawą jest cudownym zwieńczeniem tej niezwykłej symfonii smaków.

Ciasto Świerszcz amaretto

Składniki:

Ciasto Świerszcz amaretto

Na spód

  • 300 g herbatników Oreo
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej

na mleczko piankowe

  • 150 g pianek Marshmallows
  • 125 g pełnego mleka
  • 120 g likieru Amaretto
  • 375 g kremówki
  • 1 łyżka mielonej kawy

Sposób przygotowania:

Ciasto Świerszcz amaretto

Spód

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i miksujemy na mokry piasek (kolor meksykańskiej ziemi). Wykładamy masą tortownicę o średnicy 25 cm boki również i schładzamy w lodówce.

mleczko piankowe

Mleko i pianki rozpuszczamy w garnku, lekko podgrzewając, ciągle mieszając. NIE GOTUJEMY!!!.

Mieszanie skladników pianki

Piankowe mleczko przelewamy do miski, gdzie mieszamy z likierem i studzimy. Śmietankę ubić, ale nie na sztywno - musi mieć konsystencję podobną do mleczka piankowego.

wykładanie masy

Śmietankę ubić, ale nie na sztywno - musi mieć konsystencję podobną do mleczka piankowego. Delikatnie (łyżką) mieszamy obie masy, wykładamy na spód.

Zakończenie

Schładzamy w lodowce (najlepiej przez noc) Przed podaniem posypujemy kawą.


Tagi:

kawa czekolada