bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Babka z czekoladą i amaretto

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nasza propozycja na wielkanocny stół w której połączyłam dwa nasze ulubione smaki ciast czekolada i amaretto.

Babka z czekoladą i amaretto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z czekoladą i amaretto

 

  • mąka do obtaczania 2.szklanki
  • proszek do pieczenia 1.25 łyżeczki
  • sól szczypta
  • masło miekkie 220 gram
  • cukier szklanka
  • jajko 4 sztuki
  • ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
  • mleko 1/2 szklanki
  • czekolad deserowa 100 gr
  • amaretto 3 łyżki
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • polewa czekoladowa z orzechami 1

 

Sposób przygotowania:

Babka z czekoladą i amaretto
Mąkę i proszek przesiać, wymeiszaćze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodwac stopniowo jajka, dodać ekstrakt z wanilii oraz amaretto. Ucierając dalej na przemian dodawac mąkę i mleko. Czekoladę rozpuścic w kapięli wodnej. Ciasto podzielić na 2 cześci. Do jednej dodac rozpuszczoną czekolade i wymieszać. Formę z kominkiem wysmarowac masłem i wypypac bułką tartą. Nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180st. przez ok 75 minut lub do suchego patyczka. Babkę ostudzić, ostrożnie wyjąć z formy i ozdobić. U mnie została polana czekoladą z orzechami, obsypana białymi perełkami cukrowymi i posypana cukrem pudrem
Babka z czekoladą i amaretto
Etap 1